Duurzame inzetbaarheid van personeel: wat komt daar allemaal bij kijken? De personeelsadviseurs van Scab, de grootste loonverwerker in de bouw, ondersteunen werkgevers in personeelszaken en alle uitdagingen die daarbij horen.

Hester Weterings, manager Personeelsadvies bij Scab: ‘We ondersteunen van aanname tot ontslag en bij elke personeelskwestie en uitdaging daar tussenin,’ zegt Hester Weterings, manager personeelsadvies bij Scab. ‘Denk aan loonadvies, HR-advies én arbeidsjuridische dienstverlening. Onze klanten zijn MKB en MKB+, veelal te klein voor een eigen HR-manager of HR-afdeling.

Dus dat is iets wat aan ons wordt uitbesteed, op ad hoc-basis of structureel, waarbij een medewerker van ons bijvoorbeeld een dag per week als HR-adviseur gedetacheerd is bij een klant. Onze adviseurs hebben een arbeidsjuridische achtergrond. Ze kennen en begrijpen de lastige wet- en regelgeving en kunnen deze op een eenvoudige manier vertalen richting de werknemers en werkgevers.’ De inzet voor veel verschillende bedrijven zorgt voor up-to-date kennis van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten. Weterings: ‘We wéten wat er speelt, we kennen de uitdagingen.’ Ook in de bouw ligt een grote uitdaging in het vinden van medewerkers, en vooral ook het binden. Hoe houd je je mensen tot aan hun pensioen gezond, gemotiveerd en productief aan het werk? Voor de adviseurs van Scab en hun relaties is het een belangrijk aandachtspunt.

‘Duurzame inzetbaarheid betekent,’ zegt Weterings, ‘dat je als werkgever aandacht hebt voor het welzijn van je mensen en hun werk- en inkomenszekerheid. Daarbij kun je terugvallen op de cao. De cao Bouw & Infra bevat nogal wat regelingen, maar dat moet je wel weten. De cao is erg complex, de mogelijkheden veranderen voortdurend, je hebt de juiste kennis en ervaring nodig om deze correct toe te passen. Bij Scab zijn we erin gespecialiseerd, ook in de cao’s uit de aanverwante sectoren, bijvoorbeeld de cao’s Timmerindustrie en Metaal, die binnen één bedrijf van toepassing kunnen zijn. Als je als werkgever worstelt met duurzame inzetbaarheid, helpen we je écht verder.’

Lees het hele interview met Hester Weterings in het dossier ‘De toekomst wacht niet‘ op TopicNederland. Ook uitgegeven als bijlage Innovatief Nederland bij EW weekblad, editie 29 maart 2024.

Bron: | 10-04-2024