Verblijfsrecht
Het kabinet heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat vluchtelingen uit Oekraïne formeel een asielverzoek moeten doen. Hun asielverzoek geeft recht op een tijdelijk verblijfsdocument, waaruit blijkt dat ze verblijven op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming.

Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne
Voor werknemers uit Oekraïne hoef je geen werkvergunning aan te vragen als zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. In het document van de IND staat dat zij mogen werken. Zo weet je of de werknemer onder de vrijstelling van de werkvergunning valt. De vrijstelling geldt vanaf 1 april 2022 en werkt terug tot en met 4 maart 2022.
Nog niet elke vluchteling heeft een document van de IND. Daarom geldt tot en met 30 mei 2022 de vrijstelling voor alle Oekraïners als zij hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, bijvoorbeeld een paspoort.

Verplichte melding
Je moet wel met een formulier een melding doen bij het UWV en een arbeidsovereenkomst sluiten met de werknemer. Je meldt de Oekraïense werknemer aan bij het UWV met het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne‘. Print het volledig ingevulde formulier, onderteken het en stuur het op naar het adres dat op het formulier vermeld staat.

De werknemer kan 2 werkdagen nadat de melding is gedaan starten met werken. Tot en met 15 april 2022 geldt hiervoor een overgangsperiode. Werknemers uit Oekraïne die op of na 4 maart 2022 bij jou zijn gestart met werken, kun je tot en met 15 april 2022 ook achteraf melden.

Wijzigt er iets?
Gebruik hiervoor het formulier ‘Doorgeven wijziging bij tewerkstelling tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’, zodra dat beschikbaar is. Tot die tijd kun je wijzigingen doorgeven via de contactgegevens in de ontvangstbevestiging van het UWV van desbetreffende melding.

Meer weten? Scab helpt!
Heb je vragen of advies nodig over dit onderwerp? Neem dan contact op met de collega’s van onze afdeling personeelsadvies. Bel 013-583 3895 of stuur een mail naar personeelsadvies@scabadvies.nl. We helpen je graag verder.

Bron: Wed, 06 Apr 2022 11:59:01 +0100