Door: Redouan Ameziane, belastingadviseur
Wanneer je panden huurt en deze doorverhuurt, komt daar vaak meer bij kijken dan je misschien denkt. Dat geldt zeker als je bij de verhuur ook samenwerkt met een derde partij – bijvoorbeeld iemand die huurpenningen int of huurovereenkomsten opstelt. Zo’n samenwerking kan mondeling zijn afgesproken, maar toch grote gevolgen hebben voor je winstberekening én de fiscale behandeling bij de Belastingdienst.
De casus
In een recente zaak ging de Belastingdienst er vanuit dat de winst uit onderneming van een tussenpersoon – iemand die de praktische zaken rond de (onder)verhuur regelde – te laag was aangegeven. Op basis van huurbetalingen en -ontvangsten via de bank én de aanname dat een deel van de huur contant binnenkwam, stelde de inspecteur een forse navordering vast. Hij nam aan dat alle inkomsten bij de tussenpersoon hoorden, terwijl deze juist beweerde dat hij slechts in opdracht werkte en een deel van de inkomsten en kosten niet voor zijn rekening waren.

Hof: schatting Belastingdienst was niet redelijk
In hoger beroep oordeelde Hof Den Haag dat de inspecteur geen redelijke schatting had gemaakt van de winst uit onderneming. Belangrijk daarbij was dat de panden (nog steeds) op naam van de ondernemer stonden en er een duidelijke mondelinge overeenkomst bestond met de tussenpersoon. Die overeenkomst regelde dat een deel van de inkomsten toebehoorde aan de eigenaar van de panden, niet aan de tussenpersoon. Het hof vond het daarom onredelijk dat de Belastingdienst geen rekening hield met het werkelijke aandeel van de ondernemer en verminderde vervolgens de navorderingsaanslag.
Wat betekent dit voor jou?
- Leg afspraken vast
Zelfs als je samenwerkt op basis van een mondelinge overeenkomst, is het verstandig om de afspraken schriftelijk te bevestigen. Zo voorkom je discussie over wie recht heeft op welke inkomsten en hoe de kosten worden verdeeld. - Houd je administratie op orde
Zorg dat je alle huurontvangsten, betalingen en eventuele contante transacties goed vastlegt. Een deugdelijke administratie helpt je bij een eventuele controle door de Belastingdienst. - Wijs inkomsten en kosten toe aan de juiste partij
Krijg je hulp van een tussenpersoon bij het innen van huurpenningen en het beheer? Dan is het belangrijk te bepalen wie uiteindelijk de winst geniet. De Belastingdienst kijkt naar de feiten en omstandigheden, dus een duidelijke taak- en risicoverdeling is essentieel. - Schakel tijdig hulp in
Kom je er niet uit met de Belastingdienst of twijfel je over de juiste fiscale behandeling? Raadpleeg een fiscalist. Wij kunnen je helpen je positie te verduidelijken en procedures te voorkomen of te begeleiden.
Onderverhuur kan een slimme manier zijn om je vastgoedportefeuille rendabel te maken. Zorg er alleen wel voor dat je de (fiscale) afspraken met een eventuele tussenpersoon goed regelt. Mocht de Belastingdienst aankloppen, dan sta je een stuk sterker met een duidelijke, zorgvuldig vastgelegde overeenkomst en een sluitende administratie.
Meer weten? Scab helpt!
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Redouan Ameziane, belastingadviseur bij Scab. Bel 013-583 6734 of stuur een mailtje naar rameziane@scabadvies.nl. We helpen je graag verder.