Door: Marcel Muijtjens, belastingadviseur en manager fiscaal bij Scab

In onze editie van januari jl. hebben we bericht over de aankomende wijziging van de splitsingsvrijstelling in de overdrachtsbelasting. Tot 1 juli 2025 kan je nog een beroep doen op de huidige faciliteit om in het kader van bijvoorbeeld bedrijfsopvolging of optimalisering van vastgoedbezit, vastgoed af te splitsen. Onder de huidige faciliteit geldt nu nog als belangrijkste voorwaarde dat de splitsing niet in overwegende mate gericht mag zijn op het ontwijken of uitstellen van belastingheffing. Als je kunt aantonen dat de splitsing zakelijk en inhoudelijk goed onderbouwd is, kom je in aanmerking voor deze vrijstelling.

Vrijstelling verkrijgen lastiger

Per 1 juli 2025 worden de voorwaarden echter aangescherpt waardoor het lastiger wordt om een vrijstelling te krijgen. Vanaf 1 juli 2025 moet je rekening houden met een aantal nieuwe en/of aangescherpte eisen als je gebruik wilt maken van de splitsingsvrijstelling.

De strengere voorwaarden richten zich met name op:

  • Ondernemingseis: je moet als overdragende (splitsende) én verkrijgende entiteit een echte onderneming drijven en geen lege huls of passieve beleggingsvennootschap zijn.
  • Voortzettingseis: de bedrijfsactiviteiten moeten na de splitsing redelijkerwijs worden voortgezet in dezelfde lijn. Je mag het vastgoed niet zomaar binnen drie jaar doorverkopen of de activiteiten abrupt wijzigen.
  • Aanhoudingseis: het gesplitste vastgoed moet je gedurende een periode van drie jaar aanhouden in de nieuwe vennootschap. Verkoop je het vastgoed binnen drie jaar aan een derde partij, dan loop je alsnog tegen overdrachtsbelasting aan.

Kom nu in actie!

Wil je nog gebruik maken van de huidige ruimere splitsingsvrijstelling, kom dan nu in actie. Je moet rekening houden met een doorlooptijd van al gauw drie maanden. Deze termijn kan iets langer zijn, mocht vooroverleg met de Belastingdienst wenselijk zijn. Volledigheidshalve herhalen we daarom ons eerdere advies om begin maart van dit jaar (2025) een splitsing op te starten omdat de definitieve jaarrekening over 2024 eerst bij de Kamer van Koophandel (KvK) moet worden gedeponeerd.

Kortom, wil je alsnog aan de slag wil met een juridische splitsing? Neem dan direct contact met ons op (zie contactgegevens hieronder). We bekijken dan of het nog haalbaar is te profiteren van de huidige splitsingsfaciliteit.

Meer weten? Scab helpt!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Marcel Muijtjens, belastingadviseur en manager fiscaal bij Scab. Bel 013 – 583 6737 of mail naar mmuijtjens@scabadvies.nl. We helpen je graag verder.

Bron: | 12-03-2025