duurzaam ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook voor Scab Accountants & Adviseurs een onderwerp dat al een aantal jaar op de agenda staat.

Scab wil op gestructureerde en integrale wijze waarde toevoegen aan maatschappij, mensen en welzijn. Om haar activiteiten nog toekomstbestendiger te maken, heeft Scab samenwerking gezocht met Power-ED. Scab wil onderscheidend en transparant blijven en naar stakeholders uitdragen dat zij haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Samen met Power-ED richten we zorgvuldig onze processen en activiteiten in, en stimuleren we ieders persoonlijke ontwikkeling om binnen de gehele organisatie maatschappelijk verantwoord en duurzaam te ondernemen.

keuze wereldwijde duurzaamheidsthema’s

In 2019 is projectgroep MVO opgericht. De projectgroep bestaat uit zes leden, die binnen Scab, werkzaam zijn op verschillende vakgebieden. Projectgroep MVO baseert haar duurzame doelen op de, door de Verenigde Naties opgestelde, 17 wereldwijde duurzaamheidsthema’s, Sustainable Development Goals (SDG’s).

De projectgroep selecteerde zes duurzame ontwikkelingsdoelen voor Scab. Scab medewerkers gaven aan op welke wijze invulling gegeven kan worden aan de zes SDG’s. De gekozen zes SDG’s zijn Goede gezondheid en welzijn (SDG nr. 3), Kwaliteitsonderwijs (SDG nr. 4), Waardig werk en economische groei (SDG nr. 8), Verantwoorde consumptie en productie (SDG nr. 12), Klimaatactie (SDG nr. 13), Partnerschap om doelstellingen te bereiken (SDG nr. 17).

Gijsje Eigenwijsje en Scab

Het 50-jarig jubileum van Scab in 2023 was voor Scab aanleiding om ook iets terug te geven aan de samenleving. Daarom hebben we ons verbonden aan de Stichting Gijsje Eigenwijsje uit Goirle. Niet alleen financieel maar juist ook door met elkaar letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Dit doen we niet alleen dit jaar maar we verbinden ons voor de langere termijn aan Gijsje Eigenwijsje. Deze stichting is 10 jaar geleden de 9-jarige Gijs Baeten opgericht in de laatste fase van zijn leven. Zijn laatste wens was om kinderen met een levensbedreigende ziekte en hun families een gratis weekje weg aan te bieden.

Samen voor Gijsje

Een prachtig doel waar Scab zich samen met meer dan 90 collega’s graag voor inzetten. Naast onze inzet in verschillende vormen bij en voor de bestaande evenementen van Gijsje Eigenwijsje, gaan we concreet aan de slag met Tuinen4Gijsje en Speelgoed4Gijsje. Zo leveren wij een bijdrage aan het maken van mooie herinneringen voor zeer zieke kinderen en hun families die vanuit het hele land naar Brabant komen.

podcast

In het teken van de ‘Week van de Circulaire Economie’ was Maarten Stubbé, algemeen directeur van Scab, te gast bij het programma ‘Business Updates’ van New Business Radio.  Martine Hauwert sprak met Maarten over ons platform ‘MVO voor jou in de bouw’. Beluister hier de podcast.

MVO-Verklaring

Tegelijk met de keuze uit de SDG’s, is een MVO nulmeting gehouden onder alle Scab medewerkers. De nulmeting had tot doel de status quo van Scab’s duurzaam ondernemen in kaart te brengen. De uitslag was dermate positief dat Scab op 15 november 2019 de MVO-Verklaring van Stichting De MVO Wijzer in de wacht heeft gesleept!

focus op duurzaamheidsthema’s

Om gefocust te blijven op maatschappelijk ondernemen stelt Scab zich ten doel om op drie SDG’s haar duurzame beleidsplan verder uit te werken. Een bewuste keuze is gemaakt daarbij te kiezen voor onderwerpen waarbij de aandacht ligt op persoonlijke ontwikkeling, onderwijs en milieu. Op deze onderwerpen wil Scab zo breed mogelijk inzetten.

De drie duurzaamheidsthema’s die daarop aansluiten zijn:

Goede gezondheid en welzijn
Scab accountants en adviseurs voor de bouw
Kwaliteitsonderwijs
Scab accountants en adviseurs voor de bouw
Klimaatactie
Scab accountants en adviseurs voor de bouw

Medewerkers van Scab is gevraagd hoe zij invulling willen geven aan de drie duurzaamheidsthema’s. In het eerste kwartaal van 2020 is het beleidsplan op de drie thema’s verder uitgewerkt en gepresenteerd.

Scab als winnaar van de 1e UAS SDG-Challenge

Op 17 juni 2021 is Scab, in een sterk deelnemersveld met mooie opdrachtgevers zoals onder andere Swapfiets, Het Rode Kruis, Zeeman en Royal Swinkels Brewery, de trotse winnaar geworden van de 1e UAS SDG-Challenge. Tijdens deze challenge hebben studenten van verschillende hogescholen samengewerkt aan een duurzaam vraagstuk, bedacht door Scab.

Ondanks corona hebben we het toch voor elkaar gekregen om ook een fysieke dag te organiseren, waarbij de studenten naar de LocHal in Tilburg kwamen om samen te brainstormen over mogelijke oplossingen voor het vraagstuk.

Ben je benieuwd naar hoe deze dag er ongeveer uit zag?  Kijk dan snel de video van de SDG Sprintdag, te vinden in de tijdlijn hieronder!

duurzame stappen Scab tot op heden

Met het verzorgen van de post per fietskoerier in 2017 hadden wij het eerste MVO initiatief  binnen onze organisatie. Hierna volgde onder andere: voor 1200 m2 ledverlichting en lichtsensoren, digitalisering van ons volledig opdracht/contractbeheer, de landelijke fiets naar je werkdag, organisatie van de module De Accountant en de Bouw bij Avans (SDG Onderwijs) en de volledige compensatie van onze CO2 uitstoot aan vervoer in 2020. Onderstaande tijdlijn toont de stappen die vanaf 2017 zijn genomen.

Scab en Stichting Gijsje Eigenwijsje

Scab gaat zich voor de langere termijn inzetten voor Gijsje Eigenwijsje. Dit doen we concreet met speelgoed4Gijsje en tuinen4Gijsje.

 

Online gereedschapskist ‘MVO voor jou in de bouw’ live

De prijswinnende methode, de online 3D gereedschapskist, van de UAS SDG Challenge 2021 is gelanceerd op onze website!

Winnaar 1e UAS SDG Challenge 2021

Samen met studenten van verschillende hogescholen mogen wij ons, vol trots, de winnaar van de SDG-Challenge noemen!

 

SDG Sprintdag

Scab is partner van de HBO SDG-Challenge. Tijdens deze challenge gaan studenten van verschillende hogescholen samenwerken aan een door Scab bedacht vraagstuk. Bekijk onderstaande video voor een mooie sfeerimpressie!

Partner 1e hogeschool SDG Challenge

Met ons partnership van de 1e Hogeschool SDG Challenge stimuleren wij de ontwikkeling en creativiteit van de toekomst. Onze toekomst.

De accountant en de bouw

Vanuit de SDG kwaliteitsonderwijs heeft Scab eind 2020 invulling gegeven aan de vrije module De Accountant en de Bouw. Vierdejaarsstudenten Accountancy van Avans Hogeschool maken gedurende 5 weken kennis met een specialisatie binnen accountancy.

 

Fiets naar je werk-dag

logo fiets naar je werk dagOp 24 september 2020 nam Scab deel aan de landelijke Fiets naar je werk-dag. Ruim 20 Scab-collega’s stapten op de fiets naar het werk om stil te staan bij een beter milieu en voor een goede conditie. De andere collega’s droegen vanuit hun thuisplek een steentje bij.
 
Bekijk de film met de fietsprestaties van de Scab-collega’s
 

Met Amber op stap

Scab is op weg met Amber! Met de elektrische deelauto’s van Amber rijden onze deskundige collega’s op een duurzame manier naar onze klanten in de bouw. Dit is Amber!

Digitale ondertekening

Lancering digitaal ondertekenen van documenten met ValidSign. Hierdoor wordt het papiergebruik en postverzending nog verder teruggebracht.

Emissievrij rijden

Voorsorterend op het effect van de ingevoerde stimuleringsmaatregel, om elektrisch rijden te promoten, neemt Scab het initiatief en begint zij nu al met het compenseren van deze CO2-uitstoot.

Prins Heerlijk

Samenwerking, via Sogno catering, met Prins Heerlijk als bedrijfscateraar.

Elektrisch vervoer

Stimuleringsregeling elektrisch vervoer

Led & sensoren over 1200m2

Alle verlichting is vervangen door ledverlichting en bewegingslichtsensoren zijn aangebracht. De drie verdiepingen waarop Scab is gehuisvest telt 1200 m2 aan oppervlakte.

Fietskoerier

Scab stapt over op de fietskoerier

CO2-footprint

Berekening van onze CO2-footprint, inzake personenvervoer, leert dat medewerkers van Scab jaarlijks een uitstoot van circa 190 ton CO2 veroorzaken. Hierin neemt woon-werkverkeer met 129 ton het overgrote deel voor haar rekening.

Voorsorterend op het effect van de ingevoerde stimuleringsmaatregel, om elektrisch rijden te promoten, heeft Scab in 2020 het initiatief genomen en compenseert zij CO2-uitstoot volledig. Scab verzorgt sinds 2020 dan ook emissie vrij vervoer van collega’s naar kantoor en relaties.