Arbeidsjuridisch advies
Onze ervaren arbeidsjuristen staan voor je klaar om onnodige conflicten te voorkomen. Ze kunnen je ook bijstaan bij gerechtelijke procedures. Schakel ons in bij ontslag (kantonrechter, UWV, wederzijds goedvinden), (loon-) vorderingen, reorganisatie, medezeggenschap, cao-check, ketenaansprakelijkheid en het opstellen van (arbeids-)overeenkomsten.
(Voorkomen van) arbeidsconflicten
Je wilt er als werkgever voor je werknemers zijn. Werkplezier in een veilige omgeving bieden. Soms doen zich echter situaties voor waarbij het voor zowel werkgever als werknemer lastig is om de juiste route te kiezen en passende beslissingen te nemen. Het gaat tenslotte over mensen. Arbeidsconflicten zijn ingrijpend voor beide partijen. Ook in dit geval is voorkomen altijd beter dan genezen.
Bepalen en begeleiden van ontslagroutes
Ben je genoodzaakt om afscheid te nemen van één of meer medewerkers? Onze arbeidsjuristen brengen de situatie met je in kaart en ondersteunen je bij onder meer:
Disfunctioneren en wangedrag
Het kan helaas voorkomen dat een medewerker uit onkunde of onmacht tekortschiet (disfunctioneren) of verwijtbaar handelt (wangedrag). In beide gevallen wil je de medewerker op correcte wijze attenderen dat het belangrijk is om hier verandering in aan te brengen. Zorgvuldige dossieropbouw is hierbij onmisbaar. Scab adviseert en ondersteunt je, bijvoorbeeld bij het:
Reorganisaties
Reorganisaties en ontslagprocedures zijn niet eenvoudig. Maar met de juiste expertise kunnen onduidelijkheden, onnodige conflicten en kosten worden voorkomen. Onze arbeidsjuristen helpen je om het proces zorgvuldig en adequaat te doorlopen. Wij kunnen het complete reorganisatietraject voor je verzorgen. Hierbij adviseren wij je over de mogelijkheden en bieden ondersteuning bij het maken van keuzes en onderhandelingen. Indien gewenst, nemen wij de regie van je over.
Cao-check
Wil je duidelijkheid over welke cao van toepassing is op jouw werknemers? We doen graag de check voor je of jouw werknemers onder een bepaalde cao vallen. Het resultaat van deze check (geen of wel een bepaalde cao) kunnen we ook voor je vertalen naar je arbeidsovereenkomsten en -voorwaarden.
Opstellen arbeidsovereenkomsten en arbeidsvoorwaarden
Als ondernemer en werkgever vind je het belangrijk dat arbeidsvoorwaarden en –overeenkomsten conform geldende cao en wet- en regelgeving zijn opgesteld. Je wil dit gewoon goed geregeld hebben voor je werknemers. Onze arbeidsjuristen helpen je graag bij het opstellen van correcte arbeidsvoorwaarden en -overeenkomsten. Zo weet je zeker dat alles ‘gewoon klopt’.
Arbeidsvoorwaarden
Als werkgever kun je zelf arbeidsvoorwaarden bepalen, binnen bestaande wetgeving en cao’s. Maar wat is in jouw branche marktconform? Wat is fiscaal mogelijk? En hoe leg je vast wat je van de werknemer verwacht?
Met vragen over arbeidsvoorwaarden, arbeidsovereenkomsten en het maken van collectieve en individuele afspraken met werknemers kun je terugvallen op de arbeidsjuristen van Scab. Ze helpen je onder meer bij het:
arbeidsjuridische dienstverlening
Goed werkgeverschap
Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap, wil je als ondernemer dat arbeidsvoorwaarden en –overeenkomsten conform geldende cao en wet- en regelgeving zijn opgesteld. Onze arbeidsjuristen pakken dit voor je op! Dit kan onder meer in de vorm van:
- een cao-check: voldoen jouw arbeidsovereenkomsten en arbeidsvoorwaarden aan de regels in de cao Bouw & Infra (of cao van een aanverwante branche)? Maar ook welke mogelijkheden biedt de cao nog meer waar je wellicht nog geen gebruik van maakt?
- opstellen en/of aanpassen van arbeidsovereenkomsten/ arbeidsvoorwaarden
(Voorkomen van) arbeidsconflicten
Je wilt er als werkgever voor je werknemers zijn. Werkplezier in een veilige omgeving bieden. Soms doen zich echter situaties voor waarbij het voor zowel werkgever als werknemer lastig is om de juiste route te kiezen en passende beslissingen te nemen. Het gaat tenslotte over mensen. Arbeidsconflicten zijn ingrijpend voor beide partijen. Ook in dit geval is voorkomen altijd beter dan genezen. Onze ervaren arbeidsjuristen helpen je hierbij:
Reorganisaties
Reorganisaties en ontslagprocedures zijn niet eenvoudig. Maar met de juiste expertise kunnen onduidelijkheden, onnodige conflicten en kosten voorkomen worden. Onze arbeidsjuristen helpen je om het proces zorgvuldig en adequaat te doorlopen. Wij kunnen het complete reorganisatietraject voor je verzorgen. Hierbij adviseren wij je over de mogelijkheden en bieden ondersteuning bij het maken van keuzes en onderhandelingen. Indien gewenst, nemen wij de regie van je over.
Bepalen en begeleiden van ontslagroutes
Ben je genoodzaakt om afscheid te nemen van één of meer medewerkers? Onze personeelsadviseurs brengen de situatie met je in kaart en ondersteunen je bij onder meer:
- het bepalen van de juiste ontslagroute (UWV, kantonrechter of met wederzijds goedvinden)
- onderhandelingen met de werknemer en zijn/haar juridische bijstandsverlener
- het in beeld brengen van financiële consequenties
- het opstellen van een beëindigingsovereenkomst/vaststellingsbijeenkomst
- het aanvragen van een ontslagvergunning bij het UWV of het voeren van een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter
Je kunt bij Scab terecht voor alle soorten ontslagzaken, waaronder:
- wegens bedrijfseconomische redenen of bedrijfsbeëindiging (ook collectief ontslag)
- na twee jaar arbeidsongeschiktheid
- bij een verstoorde arbeidsrelatie of disfunctioneren
Disfunctioneren en wangedrag
Het kan zijn dat een medewerker uit onkunde of onmacht tekortschiet (disfunctioneren) of verwijtbaar handelt (wangedrag). In beide gevallen wil je de medewerker wijzen op de noodzaak te veranderen.
Zorgvuldige dossieropbouw is hierbij onmisbaar. Scab adviseert en ondersteunt je, bijvoorbeeld bij het:
- opstellen van waarschuwingsbrieven
- opstellen of beoordelen van gespreksverslagen
- voldoen aan je verplichtingen als werkgever bij een verbetertraject
- beoordelen of een dossier voldoende basis biedt voor een ontslagprocedure
4 redenen om voor Scab voor de bouw te kiezen:
4 reden om voor Scab voor de bouw te kiezen:
Scab academy cursusaanbod Personeelsadvies:
gerelateerde informatie:
Wijzigingen loonkostenvoordelen per 2025
Het lage-inkomensvoordeel (LIV) vervalt per 1 januari 2025. Het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere werknemers wordt voor dienstbetrekkingen, die zijn begonnen op of na 1 januari 2024, in 2025 verlaagd. Per 1 januari 2026 wordt dit LKV afgeschaft.
Vertrek Hester Weterings
Na ruim negen jaar werkzaam te zijn geweest bij Scab, gaat Hester Weterings -Manager Personeelsadvies- Scab verlaten om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
Vanaf 2025 weer actieve handhaving van wet DBA
Vanaf 2025 wordt de wet DBA weer actief gehandhaafd. Dit betekent dat de Belastingdienst in 2025 correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes kan opleggen wanneer de arbeidsrelatie onjuist is gekwalificeerd. Bereid je dus goed voor om boetes te voorkomen. We vertellen er meer over in dit artikel.