Wet DBA – Werken met ZZP’ers in de bouw
Locatie en datum: 19 november 2024 (Horst)
Tijd: 9.30 – 12.00u
Investering: klanten – € 175, nog geen klant – € 220,-. Alle prijzen per deelnemer, excl. BTW
Belastingdienst gaat wet DBA handhaven per 2025
In de bouwbranche wordt veel gebruikgemaakt van zzp-ers. De overheid vindt dat er nu sprake is van een onbalans. De afgelopen 10 jaar is het percentage ZZP’ers namelijk enorm gestegen. Er moet een betere balans komen door schijnzelfstandigheid aan te pakken en het werken met zelfstandigen beter te regelen voor de toekomst. Om dit te bereiken, zet het kabinet in op een gelijker speelveld tussen contractvormen en meer duidelijkheid over de vraag wanneer gewerkt wordt als werknemer dan wel als zelfstandige.
Actief handhavingsbeleid
De Belastingdienst heeft aangekondigd om in 2025 te starten met een actief handhavingsbeleid van de wet DBA in het kader van de schijnzelfstandigheid. De wet DBA staat voor Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties en werd in 2016 ingevoerd ter vervanging van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Vanaf 2016 tot 2018 kregen bedrijven de tijd om de juiste stappen te nemen om aan deze wet te voldoen. Een dergelijke periode van wettelijk toegestaan uitstel om te voldoen aan een wet, noem je een handhavingsmoratorium. Tijdens deze periode handhaaft de Belastingdienst niet actief, behalve in geval van misbruik. Dit toegestane uitstel is momenteel nog steeds van kracht maar daar gaat vanaf 2025 verandering in komen.
Maatregelen onduidelijk
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de Belastingdienst dit gaat aanpakken en welke maatregelen genomen worden. Ook is onduidelijk of ze boetes gaan naheffen of alleen voor 2025 corrigeren vanaf het moment dat de fout ontdekt wordt. In eerdere uitspraken wordt weer benadrukt welke onderdelen van een dienstverband echt belangrijk zijn.
Hoe ga je daarmee om in jouw onderneming? In deze training krijg je praktische handvatten om te bepalen of iemand een zzp-er is of in dienstverband werkt. Waar moet je op letten, wat zijn de risico’s en valkuilen? Waar moet je rekening mee houden als je zzp-ers inzet? En wat moet je op orde hebben voor een eventuele controle door de Belastingdienst? Na deze training ben je er klaar voor!
Onderwerpen
Interessant voor:
Je trainers
Hanneke Arts is sr. arbeidsjurist en HR-adviseur. Ze is met ‘recht’ een expert in het arbeidsrecht. Hanneke werkt inmiddels ruim zes jaar bij Scab en kent de bouwbranche als geen ander. Ze weet met welke uitdagingen en vraagstukken jij dagelijks te maken hebt. Dat maakt haar voor professionals binnen de bouw en aanverwante branches een fijne en betrouwbare gespreks- en kennispartner.
Hans Gijsbers is een zeer ervaren belastingadviseur en kent eveneens de bouw door en door. Als voormalig adviseur bij de Belastingdienst weet hij ook precies hoe het daar werkt. Zijn uitgebreide kennis helpt je als bouwbedrijf om fiscaal vriendelijk te ondernemen.
Hanneke Arts, Senior Arbeidsjurist / HR-adviseur
Hans Gijsbers, Senior Belastingadviseur
datum en locatie
Klik op de knop en meld je aan!
Praktische informatie
Waarom een training van Scab?
Misschien ook iets voor jou?
Training loonadministratie voor beginners
Aan de hand van praktijkcases maken we je wegwijs in de wereld van loonadministratie. Leer in één dag de basisprincipes: eenvoudig en gelijk toepasbaar in jouw dagelijkse praktijk.
Van Loonbelasting naar Inkomstenbelasting (basisprincipes)
Een training van 1 dagdeel waarin je helemaal wordt bijgepraat over alles wat met loon- en inkomstenbelasting te maken heeft.
Webinar werken met loonadministratie Scab
Maak een vliegende start met onze online dienst Personeel & Salaris en meld je aan voor het praktische (online) webinar.