Welkom bij ‘MVO voor jou!’

Wat fijn dat je je hebt aangemeld voor onze speciale pagina ‘MVO voor jou’. Graag nemen we je mee in onze visie op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). We vertellen je eerst kort over wat wij doen op het gebied van duurzaam ondernemen maar het gaat erom wat jullie als werkgever binnen de bouw kunnen doen.

duurzame stappen

We hebben niet alleen een visie, we hebben het ook concreet handen en voeten gegeven. Dus niet alleen praten, maar daadwerkelijk iets doen! Zo compenseren we sinds 2020 onze volledige CO2-uitstoot, werken we nagenoeg papierloos, doen we mee aan de landelijke ‘Fiets naar je werk-dag’ en verzorgen we de module ‘De Accountant en de Bouw’ bij Avans. Uiteraard hebben we ook al geruime tijd onze MVO-Verklaring van Stichting De MVO Wijzer in de pocket. Deze verklaring is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Power ED. Onderaan deze site vind je hier meer informatie over. Wil je weten hoe wij ons MVO-beleid en implementatie hebben aangepakt? Neem dan een kijkje op onze MVO-pagina.

jouw organisatie maakt het verschil

Genoeg over wat wij doen! Het gaat erom wat jij als werkgever in de bouw kunt doen op het gebied van duurzaam, circulair, bouwen.
Wat de medewerkers van jouw onderneming elke dag kunnen betekenen op de werkvloer, om onze samenleving een beetje gezonder en beter te maken. Want elke stap, elke actie, is er één dichterbij een betere wereld voor ons allemaal.

Het zit in de kleine dingen
Jouw bedrijf opereert in een zeer invloedrijke sector. Alleen in Nederland al beslaat de totale bouwsector zo’n 9% van het bruto binnenlands product en is goed voor een productie van ruim 70 miljard euro*. Kun je nagaan wat we kunnen bereiken als alle bouwprofessionals in Nederland, elke dag, ook maar één ding doen dat goed is voor het milieu en onze samenleving? En dit zijn geen ‘grootse’ veranderingen; het verschil zit ‘m in de kleine dingen. Bijvoorbeeld het plastic bouwafval scheiden voor recycling.

*Bron: website BouwendNederland – Feiten en cijfers

Praktische virtuele gereedschapskist
De vraag is hoe je als werkgever in de bouw je medewerkers enthousiast maakt voor duurzaam, circulair, bouwen. En dat ze beseffen dat elke kleine duurzame stap wel degelijk het verschil maakt. Dit begint allemaal met bewustwording. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Scab is daarom samen met studenten deze uitdaging aangegaan tijdens de eerste landelijke Hogeschool SDG Challenge 2021 om hier een pragmatische en concrete invulling voor te vinden. Samen hebben we een innovatieve, prijswinnende, methode ontwikkeld. Deze methode, een soort virtuele gereedschapskist, kun jij inzetten om je medewerkers te motiveren om daadwerkelijk duurzaam aan de slag te gaan.

wij geven je het gereedschap

Samen met studenten van verschillende hogescholen hebben we een MVO-toolkit, gereedschapskist, voor je samengesteld. Dit was het prijswinnende idee van de eerste landelijke Hogeschool SDG-Challenge 2021.

Nu delen we dit winnende MVO-gereedschap met jou!

jij bouwt duurzaam verder

  • Inspiratie: kleine stappen doen ertoe. Een serie video’s die je kunt gebruiken om jouw medewerkers te inspireren om ook hun steentje bij te dragen aan een duurzame bouw en samenleving.

  • Kennis: wat weten je werknemers al, of juist niet, over duurzaam, circulair, bouwen? Daag ze uit door middel van deze leuke en interactieve online quiz.

  • Samen: in het tweede kwartaal van 2022 nodigen we bouwondernemingen uit om met elkaar ervaringen te delen op het gebied van duurzaam bouwen tijdens een seminar (live of via een webinar). Welke kleine stappen maken het verschil?

inspiratie

  • Start met video 1; in deze video zien je werknemers wat de impact is van de bouw op onze planeet en samenleving.

  • Ga dan door naar video 2 waarin je werknemers een uitleg krijgen over wat de SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn. Leuke aan deze video van de Verenigde Naties is dat hier enorm veel verschillende artiesten, acteurs en opinieleiders aan hebben meegewerkt. Je kunt de video daarom vaak bekijken en steeds weer nieuwe inzichten krijgen en nieuwe gezichten zien!

  • In de derde video zien je werknemers op een beeldende manier dat elke kleine stap richting een duurzame wereld, een enorme impact heeft.

  • Het is verstandig om de video’s niet in één keer te delen met je werknemers. We adviseren je om de video’s elke keer met een paar dagen er tussen te delen. Op die manier houd je de aandacht vast. Kopieer de link die onder elke video staat en deel deze met je werknemers.

Video 1
Duurzaam bouwen: hoe maak jij het verschil?

Kopieer deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=25ctWAiMumY

Video 2
SDG’s; wat zijn dat eigenlijk?

Kopieer deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=wzlk-lpwZjI&t=2s

Video 3

kennis

Hieronder vind je de online Kennisquiz over duurzaam ondernemen. Kopieer de link, deel deze met je werknemers en daag ze uit.

Kopieer deze link:
https://pwz8e1gmyhj.typeform.com/to/RuKJPVBa

Poster met SDG’s van jullie keuze

De SDG’s (Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

Focus helpt om zaken voor elkaar te krijgen. Ook als het gaat om maatschappelijk ondernemen. Scab heeft daarom drie SDG’s gekozen die we als vertrekpunt gebruiken bij ons MVO-beleid en concrete uitvoering van duurzaam ondernemen. Dit zijn de SDG’s persoonlijke ontwikkeling, onderwijs en milieu.

Dat is onze keuze. En wat kiezen jullie? Welke SDG’s vormen voor jouw onderneming het fundament voor duurzaam bouwen? Laat het ons weten en stuur een mail naar marketing@scabadvies.nl. Je ontvangt dan van ons een mooie poster met de SDG’s van jullie keuze. Leuk als blikvanger!

Duurzame innovatiescan:
CO2-footprint

Nieuwsgierig naar je eigen CO2-footprint? Power-ED heeft ons in 2019 geholpen met een innovatiescan, MVO certificaat en bewustwording omtrent onze eigen CO2 uitstoot. Power-ED is sindsdien onze partner en kan jullie ook helpen! Dus naast de inspiratie voor jouw medewerkers via dit platform, kan Power-ED je helpen in de volgende stappen als duurzame aannemer. Lees hier hoe zij dat doen.

Meer weten?

Heb je vragen over dit platform? Neem dan contact op met de afdeling Marketing & Communicatie. Stuur een mail naar marketing@scabadvies.nl.
Of bel naar 013-583 66 66. We helpen je graag verder!