Om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en overlast te beperken, stellen 29 gemeenten een gebied in zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Zo’n gebied noemen we een zero-emissiezone (ZE-zone). Dit betekent dat jouw bestelauto’s in de ZE-zone vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Voor een aantal voertuigcategorieën geldt tot 2030 een overgangsregeling. Wel zijn er vrijstellingen en ontheffingen beschikbaar. In dit artikel lees je waar de zones komen, vanaf wanneer ze ingaan, voor wie ze gelden en hoe jij je het beste kunt voorbereiden op de komst van de ZE-zones.

Zero-emissiezones
Inmiddels hebben 29 gemeenten besloten een zero-emissiezone in te voeren. De ingangsdatum van deze zones verschilt per gemeente, maar de meeste gemeenten starten op 1 januari 2025.

Toegangsregels
Om de overstap voor jou als ondernemer haalbaar te maken, gelden er verschillende ingangsdata voor verschillende voertuigen. Schonere bestelauto’s mogen wat langer in de ZE-zones komen.

Hier zijn de toegangsregels op een rij:

  • Alle bestelauto’s die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet, moeten zero-emissie aangedreven zijn om de ZE-zone binnen te mogen.
  • Bestelauto’s met een emissieklasse 4 of lager hebben geen toegang tot de ZE-zones.
  • Bestelauto’s met een emissieklasse 5 hebben tot 1-1-2027 toegang tot de ZE-zone.
  • Bestelauto’s met een emissieklasse 6 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de ZE-zone.

Bron: opwegnaarzes.nl

Ontheffingen
Heb je geen toegang tot de ZE-zone met je huidige voertuig? Dan kun je mogelijk gebruik maken van een ontheffing. Voor bestelauto’s zijn dit de belangrijkste ontheffingen:

  • Dagontheffingen: maximaal 12 dagontheffingen per voertuig, per gemeente en per kalenderjaar.
  • Ontheffing voor particuliere bedrijfsauto’s.
  • Ontheffing wegens lange levertijden.
  • Ontheffing voor bedrijfsauto’s in verband met bedrijfseconomische omstandigheden.
  • Ontheffing voor voertuigen die niet emissieloos verkrijgbaar zijn.
  • Ontheffing op basis van hardheidsclausule; bijvoorbeeld bij naderende pensionering.

Let op: gemeenten stellen hiervoor het ontheffingenbeleid vast en kunnen aanvullende eisen stellen aan de emissieklasse van het voertuig. Hou hiervoor de website van jouw gemeente in de gaten.


Ga je een nieuwe bestelauto aanschaffen?

Overstappen naar duurzaam en uitstootvrij vervoer is nog niet altijd even makkelijk. Om de aankoop en het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren zijn er verschillende mogelijkheden tot financiële ondersteuning. Zo zijn er subsidieprogramma’s voor bestelbussen (SEBA) en voor emissieloos bouwmaterieel (SSEB). Bovendien kun je gebruik maken van fiscale faciliteiten zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en milieu-investeringsaftrek, waardoor je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt.

Let op: ben je van plan een investering te doen in een elektrische bestelauto? Laat het dan zo snel mogelijk weten. Om een aanvraag te doen voor de SEBA mag je de bedrijfsauto nog niet hebben gekocht. Vervolgens moet er een tweede aanvraag worden gedaan voor de milieu-investeringsaftrek binnen 3 maanden na de investering.


Meer weten? Scab helpt!

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Redouan Ameziane, belastingadviseur bij Scab. Bel 013-583 6734 of stuur een mailtje naar rameziane@scabadvies.nl. We helpen je graag verder.

Bron: | 12-06-2024