Door: Redouan Ameziane, belastingadviseur bij Scab 

Heb je wel eens nagedacht over het aanvragen van een voorlopige aanslag? Dit is een manier voor jou als belastingbetaler om gedurende het jaar je belastingzaken te regelen en grote verrassingen bij het indienen van je belastingaangifte te voorkomen. In dit artikel leg ik uit waarom een voorlopige aanslag zo waardevol is voor jouw financiële stabiliteit en hoe het je helpt belastingrente te vermijden.

Financiële stabiliteit
Een voorlopige aanslag helpt je om je financiën door het jaar heen stabiel te houden. Door regelmatig belasting te betalen, kun je beter plannen en ben je voorbereid op wat er financieel op je afkomt. Dit vermindert niet alleen de kans op onaangename verrassingen, maar zorgt ook voor een beter beheer van je cashflow.
Dit is vooral belangrijk voor zelfstandigen en bedrijven, die vaak te maken hebben met inkomstenschommelingen. Met een voorlopige aanslag kun je je belastingbetalingen mooi spreiden. Zo verlaag je het risico op financiële problemen en kun je eventuele boetes door te late betalingen vermijden.

Belastingrente
Naast het bevorderen van financiële stabiliteit, is het ook belangrijk om rekening te houden met de implicaties van belastingrente. Belastingrente is de rente die door de Belastingdienst in rekening wordt gebracht als je te laat belasting betaalt.
Belastingrente dient als een stimulans om tijdig en accuraat de belastingverplichtingen na te komen. Het fungeert als een compensatie voor het uitstellen van de belastinginkomsten voor de overheid en moedigt jou als belastingbetaler aan om je fiscale verplichtingen serieus te nemen.

De belastingrente is in 2024 vastgesteld op:

Belastingmiddel Percentage
Loonbelasting 7,5%
Inkomstenbelasting 7,5%
Vennootschapsbelasting 10%
Omzetbelasting 7,5%
Schenkbelasting 0%
Erfbelasting 7,5%

Bij het aanvragen van een voorlopige aanslag is het cruciaal om een nauwkeurige schatting van je belastingverplichtingen te maken en wijzigingen in je financiële situatie tijdig door te geven. Dit helpt je om onnodige belastingrente te vermijden en je financiële last te minimaliseren.

Let op!
Heb jij te maken met een situatie waardoor je onverwacht (meer) belasting moet betalen? Neem dan contact met ons op! Wij kunnen een voorlopige aanslag voor je aanvragen, zodat je minder of geen belastingrente hoeft te betalen.

Meer weten? Scab helpt!
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Redouan Ameziane, belastingadviseur bij Scab. Bel 013-583 6734 of stuur een mailtje naar rameziane@scabadvies.nl. We helpen je graag verder.

Bron: | 08-05-2024