Door: Charlotte Mucha, Arbeidsjurist en P&O Adviseur bij Scab

Sinds het moment dat ‘The Voice of Holland’ stopte met uitzenden vanwege mogelijk  grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik heeft de maatschappelijke discussie rondom de vertrouwenspersoon binnen bedrijven een vlucht genomen. Niet eerder is dit onderwerp zo vaak in het nieuws geweest. Niet zo lang geleden nog kwam Mathijs van Nieuwkerk in het nieuws vanwege hetzelfde onderwerp. Ook het NOS-journaal besteedt er regelmatig aandacht aan.

Actieprogramma 
Er wordt meer en meer van organisaties gevraagd om misstanden, schendingen en ongewenst gedrag te voorkomen. Deze maand nog presenteerde het kabinet een actieprogramma tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat ook meer aandacht besteden aan de Psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Verder denkt de regering na over het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon. De Tweede Kamer bespreekt binnenkort een initiatiefwetsvoorstel daartoe.

Grote impact
Je denkt misschien: ‘grensoverschrijdend gedrag…..dat komt binnen onze organisatie niet voor’. En áls het voorkomt dan kunnen werknemers altijd terecht bij de directie want ‘onze deur staat altijd open’. De praktijk is vaak anders. De ervaring leert dat werknemers grensoverschrijdend gedrag niet snel aan de kaak durven te stellen, ze schamen zich, zijn bang voor de arbeidsrechtelijke gevolgen en al helemaal als ze dit aan “de baas” moeten vertellen. De impact van grensoverschrijdend gedrag moet niet onderschat worden. Mensen kunnen daardoor langdurig ziek worden, hetgeen voor beide partijen nare gevolgen heeft. Blijft een incident onder de radar dan kan het ook op langere termijn gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de sfeer en het vertrouwen tussen collega’s.

Het is daarom van groot belang hier als bedrijf aandacht voor te hebben. Hoe kun je als bedrijf invulling geven aan een veilig werkklimaat, integriteit en goede omgangsvormen? En hoe kun je ervoor zorgen dat een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag zijn of haar verhaal wel durft te doen?

Gecertificeerde vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon kan hier een grote rol spelen. Zowel werknemer als werkgever hebben belang bij een gecertificeerde vertrouwenspersoon, die opgeleid is voor die functie en toegankelijk is voor het personeel. Kortom, als werkgever moet je hierop beleid gaan voeren. Hoe kleiner het bedrijf, hoe lastiger het is om deze veiligheid door middel van een interne vertrouwenspersoon te waarborgen. Maar ook voor grotere werkgevers kan het lastig zijn om dit te bewerkstelligen. Of wellicht wil je er zelf zo min mogelijk omkijken naar hebben. Scab kan daarbij helpen!

De Scab vertrouwenspersoon biedt verschillende mogelijkheden: van een Toolkit, waarmee je je beleid op orde kunt maken en Scab je helpt bij het installeren van interne vertrouwenspersonen, tot de service van de vertrouwenspersoon zelf, waarbij Scab ervoor zorgt dat je beleid op orde is en jouw personeel toegang heeft tot een externe vertrouwenspersoon.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op met de afdeling Personeelsadvies. Bel 013-583 3895 of stuur geheel vrijblijvend een mail naar personeelsadvies@scabadvies.nl. We helpen je graag verder. Voor meer informatie kun je ook een kijkje nemen op onze website.

Bron: Wed, 08 Feb 2023 16:21:39 +0100