Misschien heb je een donatie gedaan aan Giro 555 of heb je op andere manier je steentje bijgedragen aan de Oekraïne. Nu rijst wellicht de vraag of je een Oekraïense werknemer in dienst kan nemen. En wat hij/jij daar dan precies voor moet doen.

In principe mag iemand met de Oekraïense nationaliteit niet zomaar verblijven en werken in Nederland. Daarvoor heeft die persoon een verblijfsvergunning en een tewerkstellingsvergunning nodig. De Europese Unie en Nederland hebben aangegeven deze vergunningseisen nu vanwege de huidige situatie voor deze mensen te versoepelen.

Het is momenteel nog niet bekend hoe de EU-afspraken over de Oekraïense vluchtelingen worden uitgewerkt voor Nederland. Of de tewerkstellingsvergunning voor Oekraïners helemaal verdwijnt, is volgens de IND daardoor nog onduidelijk. Zeker is wel dat deze regels voor Oekraïners om hier te mogen werken, worden versoepeld. Op dit moment mag het dus nog niet. We gaan ervan uit dat daarover de komende weken nadere besluiten worden genomen.

Wel of niet in dienst nemen?

We adviseren om tijdens deze periode dat de besluiten er nog niet zijn, de Oekraïense vluchtelingen nog niet in dienst te nemen. De boete van de Arbeidsinspectie voor illegale tewerkstelling is namelijk al snel € 8.000,– per werknemer.

Als de Oekraïner al veel langer in Nederland is, controleer dan zijn/haar verblijfsstatus/werkstatus aan de hand van de voor- en achterkant van zijn/haar verblijfspas. Heb je behoefte aan een nadere controle of advies met betrekking tot de verblijfspas? Mail in dat geval een kopie naar personeelsadvies@scabadvies.nl.

Vanzelfsprekend houden we de ontwikkelingen over dit onderwerp nauwlettend in gaten. We houden jullie op de hoogte.

Meer weten? Scab helpt!

Heb je vragen of advies nodig over bovenstaande onderwerp? Neem dan contact op met Iris Hoekman, senior arbeidsjurist en P&O-adviseur (ihoekman@scabadvies.nl) of bel 013-583 3895. Je kunt ook een mail sturen naar personeelsadvies@scabadvies.nl. We helpen je graag verder!

Bron: Tue, 08 Mar 2022 16:03:40 +0100