In de afgelopen periode hebben bedrijven gebruik kunnen maken van de NOW-regeling. In eerste instantie wordt er een voorschot verstrekt. Bij de definitieve aanvraag van de NOW wordt de correcte hoogte van de subsidie bepaald. Sommige bedrijven hebben dan nog recht op een aanvulling, anderen moeten wellicht (een gedeelte van) de subsidie terugbetalen. Moet je als werkgever gaan terugbetalen, dan kun je daarover goede afspraken maken met het UWV.

De aanvraag voor de definitieve NOW 1.0 kan nog tot en met 31 oktober 2021 bij het UWV worden ingediend. De definitieve aanvraag NOW 2.0 kan nog tot en met 05 januari 2022 worden ingediend. Doe je dat niet op tijd, dan wordt de subsidie op nihil vastgesteld en dat betekent dat je het totale verkregen bedrag moet terugbetalen.

Heb je een voorschot gekregen van meer dan 20.000 euro (per NOW-aanvraag op concernbasis), dan zul je een derdenverklaring moeten overleggen bij de definitieve aanvraag.

Heb je een voorschot gekregen van meer dan 125.000 euro (per NOW-aanvraag op concernbasis), dan moet je zelfs een accountantsverklaring overleggen bij de definitieve aanvraag.

Ons advies is om beide verklaringen zo snel mogelijk in orde te (laten) maken en de definitieve aanvraag NOW 1 en 2, tijdig in te (laten) dienen bij UWV.

Om de druk bij de accountants en de administratiekantoren enigszins te verlichten, kun je tot veertien weken na het indienen van de definitieve aanvraag, deze verklaring alsnog overleggen, maar dat betekent dus wel dat je uiterlijk 31 oktober 2021 (NOW 1.0), dan wel uiterlijk 05 januari 2022 (NOW 2.0) een definitieve aanvraag bij UWV moet hebben ingediend.

Wacht hier dus niet mee tot het laatste moment, maar zorg dat je één en ander zo spoedig mogelijk in orde maakt, of laat maken.

Heb je daarbij hulp nodig, of heb je vragen naar aanleiding van het bovenstaande, Scab helpt.

Bel of mail ons via de volgende contactgegevens:

Hanneke Arts – van den Broek (afdeling Personeelsadvies)
06-13194194
harts@scabadvies.nl

Arjan Verbakel (afdeling Accountancy)
06-13800177
averbakel@scabadvies.nl