Het kabinet heeft ervoor gekozen in het Belastingplan voor 2023 nog geen inhoudelijke wijzigingen aan te brengen aan de bestaande bedrijfsopvolgingsregelingen. De belangrijkste regelingen zijn op genomen in de inkomstenbelasting, overdrachtsbelasting en schenk- en erfbelasting. Wel is aangekondigd dat in november het kabinet wil ingaan op de eerdere evaluatie van de werking van de diverse faciliteiten.

Onroerend goed

Inmiddels weten we wel dat het kabinet verhuur van onroerend goed op voorhand wil gaan uitsluiten van bedrijfsopvolging door dit standaard als beleggingsvermogen aan te merken. Dit roept meteen de vraag op wat dit gaat betekenen voor onroerend goed dat is ondergebracht in een aparte BV en wordt verhuurd aan de werkmaatschappij of een andere groepsmaatschappij?  Wordt dit straks ook gezien als beleggingsvermogen en zodoende uitgesloten van de bedrijfsopvolgingsregeling? Het blijft vooralsnog gissen.

We weten wel dat het kabinet reële bedrijfsopvolgingen eenvoudiger wil maken en onbedoeld gebruik wil tegengaan. Voor nu ziet het ernaar uit dat je als ondernemer nog in 2023 gebruik kunt maken van de diverse bedrijfsopvolgingsregelingen.

Dus, mocht je al een bedrijfsopvolging overwegen, dan is het misschien juist nu de tijd om een (eerste) stap hierin te zetten.

Vragen? 

Wil je meer weten over de diverse bedrijfsopvolgingsregelingen, neem dan contact op met Marcel Muijtjens (mmuijtjens@scabadvies.nl). Of schrijf je in voor de training DGA & Fiscaliteit uit ons academy programma. Daarin komen de diverse regelingen ook aan de orde.

Bron: Wed, 12 Oct 2022 09:36:13 +0100