Duurzaam ondernemen voor het MKB in de bouw. Waarom zou je (niet)?
De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een EU-richtlijn en deze wordt verplicht voor (bouw)bedrijven van een bepaalde omvang. Deze regelgeving verplicht grote bedrijven om te rapporteren over hun impact op het milieu, de maatschappij en hun bestuur.
Dit betekent dat bedrijven moeten laten zien hoe ze omgaan met zaken zoals vervuiling (bijvoorbeeld CO₂-uitstoot), energieverbruik, arbeidsomstandigheden en ethisch bestuur. Op deze manier wil de EU transparantie bevorderen waardoor bedrijven niet alleen duurzamer en verantwoordelijker gaan handelen, maar ook beter met elkaar te vergelijken zijn. Hierdoor kunnen opdrachtgevers, investeerders en andere waardevolle (keten)partners beter geïnformeerde keuzes maken.
De CSRD is verplicht voor bedrijven van een zekere grootte maar heeft óók direct impact op het MKB Bouw door ketendruk van hoofdaannemers. Zo kun je vragen verwachten van hoofdaannemers, klanten en investeerders over je duurzaamheidsprestaties. Daar ben jij als (onder)aannemer een belangrijke schakel in.
Duurzaamheid steeds belangrijker bij gunning aanbestedingen
Bovendien stellen banken steeds strengere eisen aan duurzaamheid en in aanbestedingen wegen jouw duurzaamheidsprestaties steeds zwaarder mee in de besluitvorming. Als je hier niet op bent voorbereid, dan kan dit leiden tot gemiste opdrachten en omzet, plus het verlies van waardevolle (keten)partners.
Dat wil je uiteraard voorkomen. Maar hoe? De vraag die wij vooral horen uit de markt is: ‘Waar moet ik beginnen? Hoe kom ik concreet van het startblok? Wat moet ik nu doen en wat kan later?’ Want er zijn nogal wat regels en richtlijnen.
Waar begin je?
Scab houdt het graag deskundig en eenvoudig. Wij helpen je daarom met een overzichtelijk stappenplan. Hiermee kom je concreet van het startblok waarbij je zoveel mogelijk gebruikmaakt van bestaande data, systemen en processen.

Basistraining Duurzaam ondernemen voor MKB Bouw
Een basistraining met het wat, waarom en hoe op het gebied van de toenemende CSRD/duurzaamheidsverwachtingen voor het MKB in de bouwsector.
Vragen als ‘Wat doe ik al goed en wat niet? Wat levert het concreet op voor mijn bedrijf op korte- en lange termijn?’ staan centraal. Deze workshop organiseert Scab in samenwerking met Greenaumatic. Een erkende partij die gespecialiseerd is op het gebied van duurzaamheid. Meld je snel aan!
Onderwerpen
Interessant voor jou? Ben je:
datum en locatie
Klik op de knop en meld je aan
Je trainers
Tim Adriaanse is gecertificeerd ESG-adviseur. ESG staat voor Environmental (milieu en klimaat), Social (mens en samenleving) en Governance (eerlijk en transparant bestuur). Tim weet als geen ander voor welke uitdagingen het MKB in de bouw staat als het gaat om duurzaam ondernemen en de vastlegging van deze duurzaamheidsprestaties (CSRD).
Hanneke Oude Elberink heeft in de financiële beroepspraktijk als het onderwijs een brede expertise opgebouwd in duurzaamheid & finance. Naast het verzorgen van trainingen, helpt zij via GreenAumatic MKB ondernemers om inzicht te krijgen in hun duurzaamheidsprestaties. Verder is Hanneke toezichthouder bij CE Delft en co-auteur van het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’.
Tim Adriaanse, ESG-adviseur bij Scab
Hanneke Oude Elberink, adviseur duurzaamheid GreenAumatic
Praktische informatie
Waarom een training van Scab?
Misschien ook iets voor jou?
Duurzaam ondernemen voor het MKB in de bouw
Met strengere duurzaamheidseisen van banken en zwaarder wegende duurzaamheidsprestaties in aanbestedingen, is voorbereiding cruciaal. Voorkom omzetverlies, behoud waardevolle partners. Meld je aan voor de training Duurzaam Ondernemen voor MKB Bouw!
Van Loonbelasting naar Inkomstenbelasting (basisprincipes)
Een training van 1 dagdeel waarin je helemaal wordt bijgepraat over alles wat met loon- en inkomstenbelasting te maken heeft.
Training Loonadministratie Basisprincipes
Aan de hand van praktijkcases maken we je wegwijs in de wereld van loonadministratie. Leer in één dag de basisprincipes: eenvoudig en gelijk toepasbaar in jouw dagelijkse praktijk.