Leo Schoenmaker, directeur Bouwmensen KZW

“Bij Scab is heel veel kennis van de branche en zeker ook van opleidingsbedrijven aanwezig.”

Steen voor steen werken aan een carrière in de bouw

Een wezenlijk onderdeel in de bouwwereld zijn de opleidingsbedrijven. Ze zijn van essentieel belang binnen de bouw en Scab werkt dan ook graag voor deze bedrijven. Speciaal voor het Algemeen Scabblad zijn we naar Velsen-Noord gereden waar we spraken met Leo Schoenmaker, directeur van Bouwmensen KZW en met Jolanda Bruinenberg, relatiebeheerder/accountant bij Scab.

Dromen bouwen

Bouwmensen KZW werkt intensief samen met drie ROC’s, maar staat volledig op eigen benen. Het opleidingsbedrijf werft eigenhandig leerlingen en deze jongeren volgen vier dagen in de week een praktijkopleiding bij Bouwmensen KZW en één dag in de week theorie-onderwijs op een ROC. Daarnaast begeleiden de professionals van Bouwmensen de leerlingen intensief op weg naar hun eigen dromen. Het diplomeren gebeurt uiteindelijk door het betreffende ROC.

Werkgever van leerlingen

Leo Schoenmaker legt kort uit wat Bouwmensen KZW doet: “We voeren het praktijkdeel uit van de MBO-opleidingen timmeren, metselen en schilderen op niveau 2 en 3 en een stukje van 4. Daarbij zijn we werkgever van die leerlingen. We leren ze de basisvaardigheden en als ze die basisvaardigheden beheersen, gaan ze aan het werk bij een aannemer. Iedereen die zich bij ons inschrijft, wordt vanaf de eerste dag tot en met het behalen van het diploma door ons begeleid, één op één. Omdat de leerlingen bij ons in dienst zijn, nemen wij alle werkgeversrisico’s voor de aannemers weg. Dat is niet alleen prettig voor de aannemers, maar ook voor de leerlingen, want zij zijn verzekerd van werk en van inkomen. Daarnaast onderwijzen we zij-instromers en bieden we volwassenenscholing, hierbij bieden we een heel pakket voor bedrijven: VCA, BHV en andere gespecialiseerde trainingen waarmee werknemers hun skills kunnen verbeteren.”

Samenwerken met Scab

“Al voordat ik hier startte, werkte de organisatie samen met Scab. Ongetwijfeld is er ooit gekozen voor de expertise van Scab in de bouw. Toen ik hier kwam heb ik de relatie voortgezet. Ik vind de mensen met wie je werkt erg belangrijk. De mensen en de aanwezige kennis maken het verschil. Bij Scab is heel veel kennis van de branche en zeker ook van opleidingsbedrijven aanwezig”, aldus Leo.

Werken voor een opleidingsbedrijf

“Werken voor een opleidingsbedrijf is totaal anders dan werken voor een aannemer”, vertelt Jolanda. “Een aannemer en een opleidingsbedrijf horen bij elkaar, maar toch ook niet. Groot verschil is bijvoorbeeld dat directeuren van opleidingsbedrijven bestuurders zijn en in dienst zijn van een instelling of stichting. Ze dragen verantwoordelijkheid voor die organisatie, maar het is niet hun bedrijf. Bij een bouwbedrijf hebben we meestal te maken met de eigenaren zelf. Verder is er bij opleidingsbedrijven vaker sprake van een andere organisatie- en overlegstructuur. Een stichtingsbestuur heeft een verantwoordelijkheid en heeft dus een mening en stem in de bedrijfsvoering van een opleidingsbedrijf. En natuurlijk zijn er unieke aspecten zoals BBL-leerlingen en subsidies.”

Leo Schoenmaker - directeur Bouwmensen KZW

Leo Schoenmaker
directeur Bouwmensen KZW

Ingewikkelde cao

“Bouwmensen KZW maakt gebruik van ons dashboard, jaarrekening werk, fiscale advisering, personeelsadvies en loonadministratie”, legt Jolanda uit. “Alle services zijn natuurlijk van belang maar de salaris- en loonadministratie springt er wel uit”, vervolgt Leo. “Ik vind het gevaarlijk om dat zelf te doen. Op dat gebied verandert continu van alles. Scab houdt die veranderingen nauwlettend in de gaten en speelt daarop in. Het is veel lastiger om dat zelf te doen. De cao voor de bouw is bovendien een ingewikkelde cao, dus het is moeilijk om dat bij te houden en goed toe te passen.”

120% presteren

Leo vertelde al dat hij de mensen van Scab erg waardevol vindt. Jolanda haakt daarop in: “In de samenstelpraktijk van Scab werken twee relatiebeheerders die samen alle opleidingsbedrijven ondersteunen die binnen accountancy klant zijn. We hebben onze kennis en ervaring dus geconcentreerd om de opleidingsbedrijven optimaal te ondersteunen.” Dat is niet voor niets, want Leo verwacht veel van zijn accountants. “Ze moeten altijd 120% presteren. We houden ons aan hen vast, omdat we zelf de kennis niet hebben. Betrokkenheid en bereikbaarheid zijn ook belangrijk. Ik moet wel het idee hebben dat ik iemand kan bellen en die zaken voor me regelt als het nodig is. En dat doet Jolanda prima.”

Over Bouwmensen

Bouwmensen is een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidingsbedrijven. Samen met regionale ROC’s verzorgen ze de opleidingen op meer dan dertig locaties door heel Nederland. Inmiddels is Bouwmensen in de bouwwereld synoniem geworden voor een bouwopleiding. Ze zijn hét opleidingsbedrijf van Nederland voor de bouw. Voor leerlingen, zij-instromers en bouwgerelateerde bedrijven die opleidingen voor hun mensen zoeken. Eén van de zelfstandige bedrijven is Bouwmensen KZW, met twee locaties: in Zaandam en Velsen-Noord. Bouwmensen KZW telt ongeveer 200 leerlingen en 9 instructeurs.

Lees meer klantverhalen